Предимства на България – Съвременна Инфраструктура

Обсъждайки предимствата на дадена икономика, няма как да се пренебрегне значението на същствуващата в страната инфраструктура, която е основна предпоставка за развитието на бизнеса. Неслучайно много видни държавници нееднократно са изтъквали, че инфраструктурата на всяка държава представлява ‘кръвоносната система’ на нейната икономика.

След буното развитието на инфраструктурата в България по време на социализма, се забелязва сериозно отстъпление в началото на демократичния преход към пазарна икономика. Постепенно обаче се отчита първоначално слаб, но с течение на времето – все по-осезаем напредък, след като започват да се усвояват значителни средства по предприсъединителните програми на Европейския съюз. А впоследствие (след приемането на страната за пълноправен член на общността) се наблюдава изключително сериозен ръст на инвестициите в инфраструктурни обекти, които безспорно съживяват икономиката, особено в момент на световна икономическа криза.

Говорейки за инфраструктура, е важно да бъдат разгледани два основни аспекта, оказващи сериозно влияние върху икономиката на всяка една държава:

- Пътно-Транспортна инфраструктура

По отношение на пътно-транспортната инфрструктура България наистина постигна изключително много в последните години. Най-после започна интензивно строителство на пътища, чиито проекти бяха бавени с десетилетия, и по всичко личи, че не след дълго страната ща притежава безпрецедентен в своята история брой километри магистрални и първокласни пътища. Построиха се и важни гранични пунктове, както и мостът „Нова Европа” (едва вторият над река Дунав между България и Румъния). Обновени и изцяло реновирани бяха и много летища, което отвори България към света. Всичко това неминуемо ще доведе и до ръст на чуждестранните инвестиции, които ще бъдат примамени от лесния транспортен достъп и огромен потенциал на държавата.

- Телекомуникационна инфраструктура

Приятна изненада за всеки един посетител на страната се оказва изключително високото ниво на развитие на телекомуникационната инфраструктура в България. Достъпът до Интернет е един от най-лесните в целия Европейски съюз, а скоростта на връзката с глобалната мрежа впечатлява и най-развитите страни. Мобилните технологии са също на много високо ниво, осигурявайки безпроблемен достъп и връзка с всяко едно място по целия свят. Небезизвестно е, че телекомуникацията в бизнеса в днешно време няма алтернатива, а в това отношение България предоставя изключително атрактивни възможности.

Цялостното ниво на развитие на инфраструктурата в България и бъдещите позитивни перспективи пред нея представляват сигурна гаранция за разнообразието на възможностите за правене на лесен и изгоден бизнес в страната. Това все повече се осъзнава от местни и чуждестранни бизнесмени, които разширяват своята дейност и прехвърлят значителна част от отделите на своите компании в привлекателната балканска страна.

юли 06th, 2013 Публикувано отRPNAdmin Публикувано в: Други