Перспективи за 2013 г. – Плавно Възстановяване Или Поредно Затишие Пред Буря

2013 г. дойде с определени надежди и страхове относно международната икономическа обстановка – несигурност, която в голяма степен потискаше финансовите пазари и дърпаше реалното възстановяване на световната икономика назад.

Това, което в момента наблюдаваме, обаче (към началото на април), е сякаш все по-обнадеждаващо от гледна точка на бъдещите перспективи.

САЩ успяха да ‘преборят’ до известна степен ‘фискалната скала’ и да поемат глътка въздух, а преизбирането на Барак Обама за втори президентски мандат е своеобразна гаранция за бъдещо фискално и финансово отговорно поведение в световен мащаб.

Европа, от своя страна, продължи да изпитва сериозни проблеми със закъсали откъм платежоспособност страни-членки на Еврозоната, като към Гърция се добавиха и нови ‘бедстващи’ държави – Испания, Кипър. Специалистите са почти сигурни, че списъкът ще бъде разширен с още поне една-две държави, като най-голяма опасност към момента има за доскоро процъфтяващата и будеща възхищение Словения. Въпреки трудностите, обаче, сякаш големите фигури в европейския политически живот ще съумеят да овладеят цялостно кризата, налагайки доста нови рестрикции и зависимости спрямо най-засегнатите държави. Вариантът с евентуалното разпадане на Еврозоната вече звучи доста екзотично и все по-далеч от реалността.

Всички гореописани събития повлияха по един или друг начин на финансовите пазари, които определено показват оживление в първите месеци на 2013 г. За съжаление, обаче, реалната икономика сериозно изостава от очакваното, въпреки коректното решаване на досега възникналите ребуси и съживяването на китайската икономика в последните няколко месеца. Икономиките на развиващите се страни също остават все така далеч от предкризисните си нива на растеж.

Повечето световни икономически специалисти са доста пестеливи в оптимизма си на този етап, предусещайки нестабилността на подобрилата се и леко позакрепила икономическа конюнктура. Това все пак изглежда логично с оглед на многобройните в последните години официални ‘експертни’ становища, че кризата вече е преминала, след което тя избухваше с нова сила и в нова област.

Въпреки сериозната си фискална стабилност (сравнявана с тази на Германия), България почувства сериозно последствията от световната икономическа криза (най-вече във високо платената социална цена). На фона на останалите страни-членки, обаче, България все пак продължава да има светли перспективи за своето икономическо бъдеще, а и голямата вероятност досега разумно управлявалото мнозинство да състави ново правителство, преосмисляйки и подобрявайки някои от политиките си, дава допълнителна увереност за бъдещо инвестиционно развитие и икономически растеж.

април 11th, 2013 Публикувано отRPNAdmin Публикувано в: Други