Значение на „Финансовите Инжекции” от Българските Емигранти за България

Броят на българските емигранти се увеличава плавно с всяка изминала година (по последни данни те са над 1 милион и 200 хиляди души или 16 % от цялото население). Българите, които се решават да напуснат родината в търсене на по-добър живот, по-висок стандарт и по-лесен начин за печелене на пари, се стремят буквално към изживяването на т.нар. „българска мечта”.

Какво обаче е значението за самата българска икономика на спечелените от българските емигранти пари и каква е ролята на частта от тези доходи, която постъпва обратно в България, остава нерешен въпрос, будещ множество ожесточени спорове сред икономическите среди.

От една страна, българите, спечелили определени суми в чужбина и изпращащи ги в България със сигурност могат да бъдат смятани за хора, стимулиращи икономиката ни. Според данни на Световната банка в България постъпват около 1.5 милиарда щатски долара всяка година от доходи вследствие от емигрантски труд. Статистиатиката ясно показва, че за последното десетилетие повечето от тези средства биват инвестирани в покупката на недвижима собственост. По този начин те се превръщат в своеобразен вид преки чуждестранни инвестиции, които представляват ценен стимул за икономиката.

От друга страна, ‘свежите’ пари на българите от чужбина, вливащи се в нашата икономика, изкуствено водят до повишение на инфлацията (цените на продуктите и услугите) и намаление стремежа към реализация на трудовия пазар в България. Най-тежките последствия, обаче, всъщност, са свързани с ‘изтичането’ на квалифицирана работна ръка извън страната. Не само, че инвестициите, направени от държавата за образованието на тези кадри не могат да бъдат възстановени, но и те по принцип представляват двигателят на всеки един истински икономически прогрес. А това оставя държавата ни без най-ценните й икономически субекти.

Въпреки че гореописаните спорове със сигурност ще продължат, едва ли ще може да се стигне до единодушие по отношение на значението на емигрантския ефект върху икономиката на страната, поради разнопосочните въздействия на този процес като цяло в световен мащаб. Това, което е сигурно, обаче, е, че емигрантите ще продължат да бъдат ценен актив за България зад граница, особено в настоящия момент на тежка световна икономическа криза.

януари 22nd, 2013 Публикувано отRPNAdmin Публикувано в: Други